loading...
باستان شناسی سرآغاز _saraghaz archaeology
saraghaz بازدید : 24 دوشنبه 20 آذر 1391 نظرات (0)

جامعه‌شناسان قرن نوزدهم و بيستم اروپا در سطح قابل ملاحظه‌اي به سنخ‌بندهاي دو گانه جوامع دست زده‌اند، ولي پيش از آنان، ابن‌خلدون با گستردگي و عمق قابل توجهي به اين مهم پرداخته است. وي دو جامعه بدوي و حضري را از يکديگر بازشناخته و به مقايسه آن دو و سير تحول از جامعه بدوي به جامعه حضري پرداخت است. منظور از جامعه بدوي در آثار ابن‌خلدون، قبايل باديه‌نشين کوچنده يا چادرنشين بوده است که براساس امتيازاتي چون خون، نژاد، قبيله و طايفه به هم پيوند خورده‌اند. در اين جامعه بنيان خانواده بسيار مهم دانسته مي‌شود و نظام سياسي آنها نيز براساس منطق پدرسالاري اداره مي‌شود. از نظر ابن‌خلدون انسان‌ها به دليل نياز به همکاري و تعاون براي تامين نيازهاي خود گرد هم مي‌آيند و زندگي اجتماعي خود را شروع مي‌کنند و اين همان معناي مدني بالطبع بودن انسان است. در جامعه حضري افراد شهرنشين مي‌شوند و زندگي مدني را شروع مي‌کنند. نگاه عقلاني باعث مي‌شود که شخصيت انسان‌ها در شبکه تعامل اجتماعي شکل بگيرد و انسان در هنگام جامعه‌پذيري، فرهنگ جامعه خود را فرا مي‌گيرد.

 

بنابراين جامعه مدني، مفهومي است که به ضرورت وجود حوزه‌اي مياني بين خانواده و دولت اشاره دارد. حوزه‌اي که از سازمان‌هاي اجتماعي مشخص براي ارتقاي فرهنگ سياسي دموکراتيک تشکيل مي‌شود. جايي که جامعه با دولت ارتباط مي‌يابد و ارزش‌هايي مثل مشارکت سياسي، پاسخگويي دولت، ايجاد احزاب و فضاي آزاد براي مطبوعات، رسانه‌ها و روزنامه‌ها و همچنين انديشه انتقادي رشد و پرورش مي‌يابد. روابط اجتماعي در جامعه مدني جدا از اراده دولت و نهادهاي حاکم سياسي و اقتصادي و مستقل از آنان، حق و امکان ساماندهي سياسي و اجتماعي جامعه خود را دارند و به طور يک جانبه و منفعلانه مقهور و مغلوب اراده و عمل دولت نيستند. دولت نيز به علت نياز دريافت ماليات از شهروندان مستقل از آنها عمل نمي‌کند و چرخش قدرت و پاسخگويي نهادهاي دولتي کارآمدي دولت را افزايش مي‌دهد. به همين علت دموکراسي در جوامعي که جامعه مدني قدرت دارد بيشتر ديده مي‌شود زيرا دموکراسي به سياسي شدن گروه‌هاي خارج از دولت بستگي دارد و نه به خود دولت. اتفاقي که در خاورميانه و در کشورهاي عربي شاهد آن هستيم، ضعف جامعه مدني است. اينکه در اين کشورها حرکت از نهاد خانواده به سمت نهاد دولت به اجبار صورت گرفته است در حالي که اين کشورها هيچ گاه جامعه مدني را تجربه نکرده‌اند. از سال پيش که حرکت‌هاي بيداري اسلامي در اين کشورها اتفاق افتاده است، مردم براي رسيدن به هدف‌هايشان به خيابان‌ها ريخته‌اند اما بدون اينکه سازمان و پيکره‌اي داشته باشند. حتي احزاب و گروه‌هايي که در اين کشورها به تجميع خواسته‌هاي مردم مشغولند نيز از دل مردم بيرون نيامدند و خاصيت انتصابي دارند. بنابراين مردمي که با قيام عليه ديکتاتور کشور خود، به دنبال ثبات و امنيت هستند، هنوز بعد از پيروزي انقلاب در برخي از اين کشورها به آرامش نسبي نرسيده‌اند اما دلايلي که باعث ضعف جامعه مدني در اين کشورها شده است به سه دسته اصلي تقسيم مي‌شوند.

1- مداخله خارجي: ورود کشورهاي خارجي به سياست داخلي بسياري از کشورهاي خاورميانه علت تضعيف جامعه مدني است. تلاش آمريکا و کشورهاي عربي براي هديه دموکراسي به اين کشورها، مانعي جدي براي قدرت يافتن جامعه مدني محسوب مي‌شود.

2- شکاف‌هاي انتصابي: اينکه بسياري از احزاب و گروه‌هاي سياسي، صبغه قومي، نژادي و فرقه‌اي دارند و تعصب‌هاي قبيله‌اي حوزه عمومي ميان دولت و شهروندان که عرصه اعمال قدرت شهروندان نيز مي‌باشد را نابود مي‌کند.3- عصر اطلاعات: ورود به عصر اطلاعات و بالا رفتن تحصيلات و آگاهي‌هاي افراد، نارضايتي و انتقادها از دولت را افزايش داده است و بيکاري و فقر باعث تحقير شهروندان شده است که اين شهروندان سرگردان تقويت جامعه مدني را دور از ذهن مي‌دانند.

با اين تفاسير مشخص است که اگر کشورهاي خاورميانه نتوانند جامعه مدني خود را سروسامان دهند و نتوانند جامعه مدني را به عنوان نهادهاي فعال و قانونمند و مستقل که منعکس‌کننده ديدگاه‌هاي افراد جامعه باشد، فعال کنند، سه سناريو را پيش‌رو خواهند داشت. اول دوباره به ديکتاتورهاي توسعه‌گراي قبل از انقلاب خود برخواهند گشت دوم بنيادگرايي در اين کشورها قدرت خواهد گرفت و تروريسم پرورش مي‌يابد و سوم هرج‌ومرج و آشوب داخلي است که سايه خود را از کشورهاي خاورميانه بر نخواهد داشت. بنابراين براي جلوگيري از تقويت هر يک از سناريوهاي گفته شده، دولت‌هاي خاورميانه هر چه سريع‌تر بايد جامعه مدني را تقويت کنند و عرصه‌اي براي تنظيم و تسهيل رابطه بين دولت و جامعه ايجاد کنند تا ضمن نهادينه شدن آزادي و بسط مشارکت مردمي، در مهار قدرت خودکامه نقش اساسي‌اي را ايفا کند.

ارسال نظر برای این مطلب
این نظر توسط هر روز آخرین خبر استخدامی را برات اس ام اس میفرستیم در تاریخ 1393/10/09 و 4:10 دقیقه ارسال شده است

سلام وقت بخیر

اگه تمایل داری هر روز آخرین اخبار استخدامی شرکت ، سازمان های دولتی را دریافت کنی

می تونی به لینک زیر جهت فعال سازی بری

http://sms.mida-co.ir/newsletter/6/estekhtam

این نظر توسط دریافت پنل رایگان به همراه خط اختصاصی با پیش شماره 50005 در تاریخ 1393/09/07 و 2:15 دقیقه ارسال شده است

باسلام خدمت شما مدیر عزیز

جهت ثبت نام پنل اس ام اس رایگان با همراه خط اختصاصی با پیش شماره 50005 می توانید به آدرس

http://50005.mida-co.ir

مراجعه نمائید.

منتظر حضور گرمتون هستیم

mida-co.ir

این نظر توسط پیشنهاد یک کسب کار هوشمندانه در تاریخ 1393/08/26 و 1:25 دقیقه ارسال شده است

با سلام خدمت شما

این پیام احتمالا آینده ی تجاری شما را متحول خواهد کرد

شما می توانید با حداقل سرمایه ی اولیه ،

صاحب جامع ترین مرکز فروشگاهی و خدماتی شهرتان شوید

جهت کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت WWW.IBP24.ORG مراجعه نمایید

این نظر توسط سامانه پیامک در تاریخ 1393/07/02 و 1:36 دقیقه ارسال شده است

با سلام خدمت شما مدیر محترم
شما می توانید با عضویت در طرح همکاری فروش پنل و خطوط پیامکی از بازدید کننده وبلاک خود درآمد کسب کنید
ابتدا وارد آدرس زیر شوید و مراحل ثبت نام رو کامل نمائید
http://sms.mida-co.ir/hamkar
سپس وارد پنل کاربری شوید و از قسمت شبکه فروش و بازاریابی کد های مربوط به فروش پنل را در سایت خود قراردهید بعد از معرفی هر کاربر به شما 25 درصد سود فروش داده می شود
جهت کسب اطلاعات بیشتر به سایت زیر مراجعه نمائید
mida-co.ir
info@mida-co.ir

این نظر توسط سامانه پیامک در تاریخ 1393/04/20 و 3:57 دقیقه ارسال شده است

با سلام خدمت شما مدیر محترم

برای داشتن یک سامانه حرفه ای و رایگان همین حالا اقدام نمائید. سامانه sms5002.ir به شما یک پنل پیامک کاملا اختصاصی رایگان می دهد با این سامانه پنل ارتباطی جدیدی بین سایت و کاربران خود آغاز کنید. برای فعال سازی همین حالا اقدام نمائید.

جهت ثبت نام به آدرس زیر مراجعه نمائید

sms5002.ir/register.php

این نظر توسط رزرو هتل با 50 درصد تخفیف در تاریخ 1392/02/25 و 15:59 دقیقه ارسال شده است


رزرو هتل شیراز ، کیش ، قشم ، مشهد و تمام نقاط با 50 درصد تخفیف

لینک رزرو هتل بشه به egardesh.com

شماره تماس : 021-44151435 و 44155227-021



مشاهده اطلاعات بیشتر در www.egardesh.com

سامانه رزرواسیون مهر

راحت ، ارزان و با اطمینان خرید کنید


کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 2
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 2
  • آی پی امروز : 2
  • آی پی دیروز : 6
  • بازدید امروز : 4
  • باردید دیروز : 7
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 12
  • بازدید ماه : 12
  • بازدید سال : 23
  • بازدید کلی : 1,721